Bolha, bolhairtás

 

Bolhák: 2-4 mm hosszú, fényes testű, sötétvörös, gesztenyebarna színű, lapos, szárnyatlan rovar. Lábai erős karmokban végződnek, hátsó lábpárja ugróláb.  Vérszívó ektoparaziták. Trópusi patkánybolha (nálunk nincs) a pestis vektora- kórokozó: yersinia pestis.

Fejlődésmenetük: teljes átalakulás. A nőstény szabad szemmel alig látható petéit ( egy-két éves élettartama során 4-500 db-ot) elhullajtja, a földre ejti, amelyek ragadós felszínük miatt a padozat porába kerülnek. A petéből kikelő szőrös testű, szem nélküli, hernyószerűen haladó lárvák a por, a szemét szerves anyagában fejlődnek és azzal táplálkoznak. Fejlődési idejük 30-45 nap, télen azonban 6 hónap is lehet. Három vedlés után a lárvák bebábozódnak, majd a bábból kifejlett rovar rendszerint a lépések hangjára, dobbanásra ugrik ki és azonnal a vért adó gazdára igyekszik felkapaszkodni.

A hő és a nedvesség életfolyamatát jelentős mértékben befolyásolja. Legkedvezőbb számára a 18-20 C° hőmérséklet és a 70-80%-os relatív páratartalom. Mivel életének nagy részét a lakásban, sertésólban, tehát optimális környezeti feltételek mellett éli, ezért az évszakoktól függetlenül elszaporodhat. Melegben igen élénk, hidegben szinte mozdulatlan.

Fénykerülő és rendszerint olyan helyen tartózkodik, ahol a vért adó gazdát rendszeresen megtalálja.

Az imágó kizárólag vérrel táplálkozik. Vérszívása 1 perctől 2,5 óráig is eltarthat. Többnyire a lágyék- és deréktájon szív vért. Jóllakás után elhagyja a gazdát és védett, sötét helyen (pl. levetett ruha, kárpitozott bútorok mögött, padlózatban stb.) tartózkodik. Táplálék nélkül 1-3 hónapig is megvan.

Különösen kedvezőek számára a rögzített pad- és széksorok közötti nehezen takarítható hézagok, így a színházak, mozik és járművek, valamint a nyirkos, földes szobák padlója, a tantermek dobogó alatti területei.

Elsősorban passzív úton terjed.

Nálunk elsősorban a macskabolha okozza a problémát. Jellegzetes a fésűszerve, amely a nyakánál és a bajuszánál található.( emberbolhának nincs fésűszerve) Sziluettje kiscsibére emlékeztet.

Védekezés: Célja adott terület bolhamentességének biztosítása.

Megelőzés: A legfontosabb a tisztaság. A helyiségek rendszeres takarítása, a háziállatok tartózkodási helyeinek tisztán tartása a bolhalárvák fejlődését akadályozza meg. Elszaporodásuk kivédésére elsősorban a permetezés alkalmas, de a porozás is megfelelő lehet. A bolhaártalom kivédésére rovarriasztó szerek is felhasználhatók.

Irtás: A lárvák elölésére a padozat forró vizes felsúrolása a legalkalmasabb, de szakemberek által kivitelezve ez permetezéssel is elérhető. A kezelés előtt alapos takarítást kell végezni, az összegyűjtött szemetet és hulladékot el kell égetni.

Az imágók irtására különösen a porozás alkalmas. A porozószerekkel a textília és a kárpitozott bútor kezelhető. Egyes porozószerek állatkezelésre is alkalmasak. Szakemberek permetezést és füstképzést végezhetnek. Egyénileg a porozáson kívül felületkezelő aeroszol palack és rovarirtó permet használható fel.

Az imágó- és lárvairtást a háziállatok tartózkodási helyén is el kell végezni.

Évente két alkalommal irtószeres kezelést kell végezni:

  • olyan nagy forgalmú helyeken, ahol a padló hézagos és a széksorok rögzítettek ( pl. mozik, váróhelyek stb.), illetve
  • közforgalmú járműveken.