Patkányirtás

patkányirtás

Milyen lehetőségek vannak a patkányirtás elvégzésére:

 • Patkányirtás „UV” álló etetőállomásba helyezett irtószerrel:

  A legalkalmasabb módja a patkányok kiirtására. Az etetőállomások ellenállnak az időjárás viszontagságainak,mint például az eső és az UV sugárzás. Gyermek és háziállattok nem férhetnek hozzá a kulccsal zárható műanyag etető szerelvényhez. Az etetőszerelvényben kihelyezett irtószerhez csak a célszervezet férhet hozzá,ami a jelen esetben a patkány. Az etetőszerelvénybe minden esetbe véralvadás gátló hatóanyagot/ bromadiolon, brodifakum, flokumafen, stb./ tartalmazó irtószer kerül kihelyezésre, amik az OEK által kerülnek engedélyezésre. A véralvadásgátló irtószerek lassú folyamat alatt betegítik meg a gyanakvó de igen okos patkányt. Jó tudni: ha egy patkány gyorsan elpusztul egy méregtől, akkor képesek asszociálni az elfogyasztott élelmiszert a megbetegedéssel, s a többi társa már nem fog fogyasztani a méregből. A mi általunk használt irtószer több nap múlva betegíti meg az élőlényt, ezért minden patkány fog belőle fogyasztani.

 • Patkányirtás irtószermentes módszerekkel:

  Ki ne próbált volna már befogni valamilyen állatot. Valljuk meg nem is olyan egyszerű.A módszer során csak irtószermentes csalogató anyagokat alkalmazunk! Az élve befogókat ezekkel töltjük meg, amit a patkány a sötétben több érzékszervével is észlel.

 • Patkánymentesítés élve befogó csapda alkalmazásával:

  A patkány a csapdába kerülve nem mérgeződik meg, nem pusztul el.A csapdában számára vonzó anyagot talál /csalogatóanyagot/, bemászik, de kijönni belőle már nem tud. Ha Ön nem szeretné mérgezéssel irtani a patkányt, kérem jelezze előre,hogy kollegánk a megfelelő befogó csapdával keresse fel. Az élvebefogóink különböző méretekben vannak, amivel akár nagyobb rágcsáló vagy akár kisebb, nagyobb emlős állat is befogható Az élvebefogóink különböző méretekben vannak, amivel akár nagyobb rágcsáló vagy akár kisebb, nagyobb emlős állat is befogható.

patkányirtás

image003

Miért elengedhetetlenül szükséges a patkány irtása ?

A patkányok számtalan fertőzést hordozhatnak. A kiütéses tífuszt, trichinellózist, leptospirózist, és a szalmonellát is közvetíthetik az ember felé. Az egér és patkány vizeletével szennyezett élelmiszer vagy élelmiszer előállítására szolgáló eszköz közvetítheti a leptospira baktériumot, ami állatról-emberre átvihető/zoonozis/. A patkányok bundájukra ragadt szennyeződésekkel, ürülékükkel, vizeletükkel beszennyezik az emberi és állati fogyasztásra szánt élelmiszereket,takarmányt. A szennyezett élelmiszerek élelmiszer alapanyagok bekerülnek az emberi szervezetbe közvetlen vagy közvetett módon és további megbetegedéseket okoznak az emberi szervezetben. A sertéshús nem megfelelő kezelése is komoly kockázatot jelent az ember számára.
Betegséget terjesztő szerepén túl nagy anyagi károkat tud okozni az épületekben, a villamos hálózatokban, raktárakban, műemlékekben,raktározott árukban, mezőgazdasági gépekben és a gépjárművekben is. Metszőfogaik állandóan nőnek ezért folyamatos rágással koptatniuk kell azokat. Ezért rág a rágcsáló!

A patkány jelenléte nem kívánatos:

 • Magánembereknél:

  A házban az álmennyezet feletti részeket, a födémgerendák közét tartja életterének. Családi háznál szívesen él az ólakban, górék alatt, padlás és pincerészben, raktározásra épített helyiségekben, míg a lomos udvaron aföld alatti üregekben/úgynevezett patkányvárakban/ és a csatornában találhatómeg a búvóhelye.

 • Élelmiszer gyártásra, forgalmazásra, tárolásra alkalmas helyeken :

  A rágcsáló fertőzést az élelmiszer környezetében fogjuk tapasztalni.

 • Irodákban, irodaépületekben:

  Az alsó szinteken, a közműcsatornákban okoz gondot.

A 18/1998-as NM rendelet kötelezi a vendéglátó ipari egységeket a rágcsálóirtására. Ezek időszakos megelőző irtások, de a patkány bekerülhet a vendéglátó egységbe a beérkezett áruval, a csatornából vagy akár az utcáról is betévedhet. Ezért a megfelelő védekezést időben el kell végezni a későbbi problémák megelőzése érdekében!

Patkány irtása házilag:

Vannak esetek mikor saját magunk próbáljuk kitenni a nem kívánatos betolakodót/patkányt/. Kereskedelmi forgalomban megvásároljuk az patkány irtószereket, patkány csapdákat, de a kívánt hatás elmarad. Sok pénzt költ el addig az ember mire beismeri, hogy ez is egy komoly szakmát, szaktudást igénylő tevékenység. A végső megoldást a kártevőirtó szakvállalat fogja nyújtani.

A patkányok biológiája:

Házi patkány:

A házi patkány 130-210mm hosszú, barnás fekete színű, de hasa sötétszürke. A házi patkány kevésbé szapora mint a vándorpatkány, de ennek ellenére 2, de egyes esetekben 4 alkalommal is kölykezhet. A vándorpatkánynál okosabb. Játékos kíváncsi természetű rendkívül ügyesen mászik, de úszni rosszul tud. Járványügyi szempontból veszélyesebbnek tekintjük, mivel szorosabban él az ember közelében és erősebben bolhás!
A házi patkány az ember közvetlen környezetében volt megtalálható. Fészkét a nádfedeles házak padlásán alakította ki, meleg, száraz helyen, ahol szemes terményt tároltak. Hajókon legtöbbször előforduló faj. A házi patkány mindenevő, de a szemes terményeket kedveli főként. Élelmek között válogat!

image005

image007

Vándorpatkány:

A vándorpatkány 180-255mm hosszú szürkésbarna színű,de hasát szürkésfehér színű szőr fedi. Fülei kicsik, farka testhosszánál rövidebb. Szőre szennyezett! A vándorpatkány rendkívül szapora élőlény előfordul, hogy optimális körülmények között egy patkány párnak 400-800 utóda is lehet. Évente 3 fő szaporodási időszakról beszélhetünk az esetükben kora tavasszal. a nyár legelején és ősszel. De ha a körülmények optimálisak akkor 6-8 alkalommal is kölykezhet. Jellemző rájuk még a poligám párosodás és a gyors ivarérés/3 hónapos korukban már ivarérettek/. Számuk adott életkörülmények között állandósul, de ha túlszaporodik vagy kedvezőtlen lesz számára az életkörülmény, akkor elvándorol. A patkány legszívesebben az épületek alatt alakítja ki védett részen a fészkeit /úgynevezett patkányvárat/ a felszín alatt 30-50 cm mélységben. Nagyvárosokban a közműhálózatokban, csatornákban figyelhető meg a jelenlétük. A vándorpatkány napi átlagos élelemszükséglete 50-100gramm, de a raktárjába behurcolt táplálék ennek többszöröse! Nedvességigénye viszonylag nagy, de hiányában a szárazabb élelmet is elfogyassza. Az éhezést nagyon rosszul tűri! Táplálék és folyadék hiányában napok alatt elpusztul, ilyenkor ivadékait és beteg társait is megeszi. Védett és nyugodt körülmények között táplálkozik! Rejtett életmódot folytat,de előfordul, hogy nappal is találkozunk velük. Úgynevezett csordákban élnek,társas életmódot folytatnak. A csordákban egy domináns hím és több ivarérett nőstény és ezek utódai találhatók meg. Rendkívül gyanakvó, óvatos és igen tanulékony állat. Gyorsan fut,jól úszik és mászik. Ha megbetegszik, akkor képes asszociálni a megbetegedését az elfogyasztott élelemmel. Igen fejlett tisztálkodási ösztöne is.

image011

image009

Patkányirtás budapesten:
patkányirtás hajdú bihar megyében: