csótányok

Beküldte : on július 11, 2015 kategória: csótányirtás | 0 comments

Hazánkban leggyakrabban előforduló faj a német csótány. A csótányirtást rendeletben előírtak szerint szükséges elvégeztetni olyan helyeken, ahol járványügyi jelentősége van.

Tel:06/70 7794327

 

Német csótány (Blattella germanica)

A német csótány tulajdonsága, hogy a petetokot a lárvák kikeléséig, 3-4 héten keresztül magával hordja. Legrövidebb fejlődési ideje (0,5-1 év) a német csótánynak van. Mindenevők, a növényi és állati eredetű élelmiszert egyaránt elfogyasztják. Az éhezést jól tűrik, táplálék nélkül hetekig is életben maradnak. Folyadékigényük igen nagy, a szomjazást nehezen viselik el, víz hiányában napok alatt elpusztulnak. 25-30°C hőmérsékletű helyeket kedvelik. Kitűnően másznak, a fényt kerülik, rejtett életmódot folytatnak. Helyiségben a német csótány mindenhol előfordulhat / hűtő mögött,mosogató alatt stb./. Terjedésük döntően passzív módon történik. Az épületen belül a csővezetékek mentén, a szerelőszintek között, függőleges irányban aktívan is terjedhetnek. A táv- és központi fűtés, illetve az állandó meleg igen kedvező feltételeket teremt elszaporodásukhoz. Rejtett életmódjuk miatt előfordulásukról csak akkor szerzünk tudomást, ha éjszaka a vizes helyiségekben (pl.konyhában, fürdőszobában, WC-ben) felkapcsoljuk a villanyt, illetve rejtekhelyükön megzavarjuk a csótányokat.
Német csótány

Konyhai csótány (Blatta orientalis)

Általában a padlószinthez közel, a lefolyókban, pincékben, csatornákban találhatók meg.
A konyhai csótány a petetokot csak 1-6 napig cipeli, ezt követően elhullajtja, amelyből a lárvák 2-4 hónap múlva kelnek ki. 1-3 év alatt válik ivaréretté. Mindenevők, a növényi és állati eredetű élelmiszert egyaránt elfogyasztják. Az éhezést jól tűrik, táplálék nélkül hetekig is életben maradnak. Folyadékigényük igen nagy, a szomjazást nehezen viselik el, víz hiányában napok alatt elpusztulnak. Kevésbé melegigényesek, a 18-25C hőmérsékletű helyeket kedvelik. Lassabban másznak mint a német csótányok, a fényt kerülik, rejtett életmódot folytatnak, inkább a padlószinthez közel, esetleg a lefolyókban, csatornákban tartózkodik. Terjedésük döntően passzív módon történik. Az épületen belül a csővezetékek mentén, a szerelőszintek között, függőleges irányban aktívan is terjedhetnek.
Konyhai csótány

Konyhai csótány