Csótányirtás

csótányirtás

Csótányirtás

Mit kell tudni róluk?

Ezek a rovarok talán a legelterjedtebbek a világon. Európában négy fajuk található, amelyek a következőek:

  • német csótány
  • amerikai csótány
  • konyhai csótány
  • barna csíkos csótány

Országunkban leginkább a német-, valamint a konyhai csótánnyal találkozhatunk.

A konyhai csótány:

Az egészségügyi kártevők közül az egyik legtöbbet előforduló Magyarországon. A források alapján arra következtethetünk, hogy Afrikából származik. 21-28 milliméter nagyságú, színe a barnától a feketéig változhat. Nem tud repülni, a csápja olyan hosszú is lehet, mint maga a teste. Leginkább emberi településeken található. Fő tápláléka a szerves hulladék, de nem veti meg a mi számunkra készült élelmiszereket sem. Az éhezést jól tűri, szomjazni azonban csak pár napig képes. Ezért kedveli a nedves, nyirkos helyeket, például a fürdőszobában és a konyhában lévő csaptelepek környékét. Éjszaka élik életüket, ekkor indulnak táplálékszerzésre. Kiváló a hidegtűrő képességük, nem csak az épületekben találhatóak meg hanem találkozhatunk velük olyan helyeken is, mint például csővezeték, szennyvízcsatorna, külső téglafal. Irtásuk során ezeket is szem előtt kell tartani.

Német csótányok:

Ez egy másik gyakori faj országunkban. Találkozhatunk velük vendéglátó egységekben, kórházakban, családi házakban vagy lakótelepi lakásokban is. 12-17 milliméter hosszúak, színük világosbarna és sötétbarna. Azzal a különleges képességgel rendelkeznek, hogy képesek mászni a plafonon is. Előszeretettel tartózkodnak a konyhában és a fürdőszobában, ezek azok a helyiségek, ahol táplálékra és vízre lelnek.

Fontos-e útját állni a csótányok felbukkanásának? Kell-e irtani őket?

A csótányok által közkedveltek a szemetes helyek, akár a szennyvízcsatornák, szeméttárolók valamint a szemétledobók. Az ilyen helyeken talált szemét lesz az élelmük, amit aztán visszaöklendezve megfertőzik az emberek élelmiszereit is. Tevékeny résztvevőivé válnak az olyan kórokozók elterjesztésének, amelyek bélrendszeri- és gyomorbetegséget okoznak. Olyan baktériumokat terjesztenek, amelyek felelősek az ételmérgezésekért, vagy a sebek elfertőzéséért. Sajátos szagukat szinte lehetetlen elviselni. Az általuk megszállt helyiségekben, a levegőben nagy koncentrációban megtalálható a székletük és a kitinvázuk apró darabjai. Bebizonyították, hogy ha az ember közvetlenül kapcsolatba kerül a csótánnyal, az allergiás tüneteket okozhat. e tünetek okozója rendszerint a csótány által kibocsátott váladék és ürülék.

Hol okozhat problémákat a csótány?

A csótányok már hosszú ideje szint részei az emberi életnek, jelenlétükkel nem kis higiéniai gondokat okozva.

  • Magánembereknél:

Legjobban a fürdőszobában és a konyhában szeretnek tartózkodni, az ezekhez hasonló melegebb és nyirkosabb helyiségek a kedvenceik. Megtalálhatók a hűtő és a tűzhely mögött vagy a szemetes környékén. Amikor nagyon elszaporodnak, felbukkanhatnak a további helyiségekben is, ahol résekbe, repedésekbe, falszegletekbe, elektromos szerelvényekben rejtőzködnek.

  • Élelmiszerrel foglakozó egységek, vendéglők, raktárak:

A felbukkanásuk oka itt is a víz, a meleg és a nedvesség. Ahol élelmet tartanak, ott biztosan megjelenik.

  • Irodaépületek:

Leggyakrabban a pincékben bukkannak fel, és megindulnak felfelé.

  • Hotelek:

Szintén a konyha és a fürdőszoba a fő megjelenési helyük. Csalogatják őket az élelmiszerek és a hulladék, valamint a meleg és a pára.

A csótányok irtásának eljárásai:

Tudni kell, hogy a leghatásosabb eljárást a csótányok irtására a kártevőirtó az adott színhelyen fogja kiválasztani. Azt, ami garantálja a leghatásosabb végeredményt. A gélt és a permetezést alkalmazó módok árai nem különböznek, de, ha egyéb eljárást kívánna, akkor az árak változnak. Ezekről a módszerekről érdeklődhet a fenti telefonszámon.

Csótányirtás permetezéssel:

A legelterjedtebb csótányirtási módszer a permetezés, amely során mikrokapszulázottvagy kombinált irtószert alkalmazunk. Az irtószer a tartós hatás érdekében kétféle hatóanyagot tartalmaz . A permetezés során egy tartós méregmezőt alakítunk ki a csótányok közlekedési felületén. Végtagjaikkal összegyűjtik a mérget, majd tisztálkodás során szájszervükkel a szervezetükbe juttatják azt. Kis és közepes fertőzés esetén egy színtelen,szagtalan keveréket juttatunk ki a csótányok közlekedő, feltételezett búvó, tartózkodási helyére. Nagyobb fertőzés esetén egy kiűző hatású irtószerrel kombináljuk.

Gélt alkalmazó módszer:

Ez a legfrissebb eljárás a csótányok irtására. Ha ezt használja, a rovarirtó a gélből kisebb gömböket helyez ki. Mikor a csótányok éjjel megkezdik az élelmük felkutatását, meglelik és megeszik a gélt. A siker érdekében különösen fontos, hogy az egyéb élelmiszereket alaposan zárjuk el, hogy legelőbb a gélt fedezzék fel. A vegyszernek idegméreg tartalma van, amely percek alatt hat, és a rovarok elhullanak. Mikor a csótányok elfogyasztják elpusztult fajtársaikat is, a méreg hatása tovább terjed.

Egyéb eljárások:

Ezek közé tartozik a hidegköd- vagy a füstképzés. Legfontosabb jellemzőjük, hogy elérik azokat a repedéseket, réseket és nyílásokat, amiket a rovarirtó egyébként képtelen lenne.
Tudni kell hogy a felsorolt anyagok nem jelentenek veszélyt melegvérű lényekre. Permetezésnél az irtószer nem hagy maga után foltot és nyomot, sem a falon sem a padlózaton.

csótányirtás

Csótányirtás a következő településeken és megyékben:

Csótányirtás Budapesten:
Csótányirtás Budapest kerületeiben:
Csótányirtás Pest megyében:
Csótányirtás Hajdú-Bihar megye településein: