Légyirtás

légyirtás

Légyirtás

A legyek irtása napjainkban elengedhetetlen és szükséges! Szerepe közegészségügyi szempontból azért jelentős, mert a többi élelmiszerlátogatóhoz képest a legnagyobb számban és a legtöbb helyen előforduló rovar. A legyek nem csak nekünk embereknek okoznak sok kellemetlenséget, de az állattartó telepek állandó látogatója. A házi légy és a szuronyos istáló légy zavarja mind a gondozókat, mind a haszonállatot egyaránt. Sokan nem is tudják, hogy jogszabály kötelezi az állattartó telepeket a légy irtására. A jogszabályon túl a tejelő szarvasmarha tejhozama is függ a legyek zavaró hatásától. Sok légy jelenléte miatt a szarvasmarha nem tud nyugodtan enni, pihenni, emészteni és felesleges energiát elhasznál arra, hogy magáról a legyeket elzavarja.

fly_08
rovarirtas_03

Légyirtás módszerei:

 • Légylárva irtás:

  Döntő részben állategészségügyi feladat a légy tenyészőhely felszámolása. Állattartó telepeken alkalmazzuk az alom kezelésére. Önmagában a légylárva irtása nem elegendő az állattartó telepeken a légy populáció egy bizonyos szint alatt tartására. A lárva irtására legjobban elterjedtek a ciromazin hatóanyagot tartalmazó lárvairtó szerek/ Hokoex, Neporex, Larvonex, stb./, amit szárazon szétszórva és bő folyadékban feloldva is ki lehet juttatni.

 • Légyirtás ragasztós légyfogó segítségével:

  Itt a legyeknek különböző ragasztós termékeket /lapokat, henger,szalag, zsinór stb./ helyezünk ki, amire a légy rá repül és odaragad. Ezt a módszert kis fertőzés esetén lehet alkalmazni, de nem túl esztétikus látványt nyújtana egy üzletben, ezért már kapható olyan légy ragasztó, ami rejtve marad a kíváncsi szemek elől.

 • Légyirtás elektromos rovarcsapda segítségével:

  Sok helyen lehet alkalmazni a gazdasági bejáratoknál. A légy egy elektromos csapda áldozatává válik, ami UV fénnyel van megvilágítva így teszi vonzóvá a legyek számára. A légy berepül érintkezik a nagyfeszültségű huzallal és „szétcsapja” a legyet apró darabokra. Olyan helyen tanácsoljuk használatát,ahol nincs nyitott élelmiszer és esztétikailag sem kifogásolható. Pl:benzinkutak, teraszok,stb.

 • Légyirtás légtérkezeléssel:

  A légyirtó szakemberek légtérkezelést végezhetnek melegködképzéssel, hidegködképzéssel és ULV- eljárás alkalmazásával. Ennél a módszernél a légyirtás áldozatai csak az irtás idejében a helyszínen, térben tartózkodó legyek. Ezzel a technológiával mind a házi légy, mind a szuronyos istálólégy is irtható. Ezt a technológiát alkalmazhatjuk egyéb helyeken is.

 • Légyirtás tartós méregmező létesítésével:

  Ennél a technológiánál kétféle irányba is mehetünk. Itt a tartós méregmező gyomor- és érintőméregként is hathat a legyekre. A csalogató anyaggal kombinált kiszórható, kenhető, kihelyezhető esetekben permetezhető mérgezett csaléteknek elsősorban zárt istálóban, időjárástól védett helyen van kiemelkedő szerepe. Célunk a minél tartósabb méregmező létrehozása, a legyek folyamatos irtása. Ezeknél az irtásokat megfelelő technológia esetén is célszerű 2 hetente a méregmezőt felfrissíteni.

Hol kötelező a légyirtás?

  Sokan nem is tudják, hogy jogszabályi háttere is van a kötelező légyirtásnak. Vendéglátó egység, étterem, piac, vásárcsarnok, üzemek, üzlet, raktár, mezőgazdasági egységek épületei, szálláshelyeken, stb. A 18/1998-as NM rendeletben bővebb felvilágosítást kapunk a légyirtás szükségességéről. Ezek az irtások általában megelőző jelleggel szerződésben leírt rendszerességgel szükségesek. A legyek sok helyről kerülhetnek be az épületbe, csatornából, az utcáról vagy akár az áruval is, de akár a tenyészőhely is lehet az ön területén. A jogszabály kitér a tenyészőhely megszüntetésére illetve azok alkalmatlanná tételére is. Állattenyésző és állattartó telepeken a legyek esetén áprilistól az első fagyos napok beköszöntéig rendszeres időközönként szükséges a légy populációjának folyamatos irtása. Az irtás gyakoriságát a szolgáltató dönti el, az általa használt technológia, a fertőzöttség és a telep tisztasága alapján, ami lehet 7 nap, 11 nap, 14 nap, vagy akár 30 napra is kitolható. Szerződés esetén egy komplett dokumentumcsomagot nyújtunk át Önöknek a hatóságok által elfogadott formátumban, amihez minden alkalommal egy többpéldányos munkalap eredeti példányát tűzzük hozzá, amit a hatóságok bármikor ellenőrizhetnek.

  Amit tudni érdemes a legyekről

  Házi légy:

  Kiemelt közegészségügyi szempontból, mivel a többi élelmiszerlátogatókhoz képest a legnagyobb számban és a legtöbb helyen előforduló rovar.6 – 8 mm hosszú, sötétszürke repülő rovar. A nőstény egy hónapos élete során kb. 600-800 petéit rak főleg sertés-, ló-, vagy borjútrágyába helyezi, vagy konyhai szemétre. A lárvák az erjedésben levő megemelkedett hőmérsékletű anyagban szerves anyaggal táplálkoznak. Fejlődési ideje hőmérséklettől függően 8-14 nap között mozog. A legyek nagyságát és elszaporodását a tenyészőhely, a táplálék mennyisége és minősége határozza meg. A megtermékenyített nőstények telelnek át. Mindenevő, de csak oldott anyagokkal képes táplálkozni, ezért folyadékigénye nagy. A szilárd táplálékot nyálával, vagy hányadékával hígítja fel. Bélcsatornáján a kórokozók változatlan formában haladnak át. Ürülékével beszennyezi az élelmiszereket. Élettartama a nyári átlag melegben 2-4 hét, de ősszel, szobahőmérsékleten 3 hónapig is elélhet. Aktívan terjed. Rendszerint tenyészőhelye közelében tartózkodik, attól kb. 1,5-2 km-re távolodik el.

  Szuronyos istáló légy:

  A házi léggyel rokon faj. Zömök testű, szürkés színű, 4-8 mm hosszú repülő rovar. Testtartása jellemző. Szuronya szabad szemmel is könnyen és jól észrevehető, nyugvó helyzetben vízszintesen előre meredő. A nőstény vérszívás után nyáron 60-130 petét rak le. Elsősorban az istállóban, vagy a szabadban levő, szalmával kevert, nagy tömegű, nedves trágyában fejlődik. Fejlődési ideje kb. 1 hónap, élettartama 2-3 hét. Vérszívással táplálkozik. Különösen a szarvasmarháknál okoz ártalmat. Szúrásuk igen fájdalmas, és a ruhán keresztül is elérheti az embert. Vérszívása egy-egy alkalommal 2-10 percig tart, de könnyen megzavarható. Az éhezést rosszul tűri. Általában zárt helyeken tartózkodik, nagyobb számban csak az istállótól 50 – 100 méteres körzetben található. Vérszívás után függőleges helyzetben a fal felső melegebb részén, vagy a mennyezeten pihen, olyan helyen, ahol nincs levegőáramlás. Sötétben nyugalomban marad, napsütéses időben megtermékenyítés és peterakás céljából repül. Hőigénye elég magas, legkedvezőbb számára a 30-35 °C hőmérséklet. Mozgását 12 °C alatt beszünteti. Hűvös időben védett, meleg, szélcsendes helyet keres. A házi léggyel ellentétben nem mászkál a földön és az ételen. A lakásba, estefelé, vagy akkor húzódik be ha hirtelen lehűl a levegő vihar előtt, de elsősorban a trágyadomb közelében levő, szabadba nyíló helyiségekbe repül be , ahol csak rövid ideig marad és mihelyt alkalma van rá, visszarepül az istállóba.
  légyirtás