Ágyi poloska, ágyi poloska irtás

Tel:06/30 405 00 73
Tel:06/70 779 43 27

 

Ágyi poloska: 4-8 mm hosszú, rozsdabarna színű, szárnyatlan, szipókás rovar. Vérszívó ektoparazita. Címerpajzs alakú. Térdes csápja van és csökevényes szeme. Szipókáját amikor nem használja a hasára hajtja. Lábain karmok és tapadókorongok találhatók. Torán jellegzetes szagú váladékot termelő bűzmirigy van. Jellegzetessége még a nyakpajzs.

Ágyi poloska

Ágyi poloska

Kifejléssel fejlődik. A nőstény élete folyamán (1-2 év) naponta 2-3 petét rak, melyeket búvóhelye talapzatára ragaszt. A petékből a lárvák 10 nap alatt kelnek ki és öt vedlés után válnak ivaréretté.

Fénykerülő. Nappal hasadékokban, repedésekben, keskeny résekben, sötét, huzat- és zajmentes helyeken húzódik meg, ahol olyan mélyen tartózkodik, hogy háta és hasa is a rejtekhely falával érintkezzen. Búvóhelyei rendkívül változatosak: képkeretek, függönytartók, csillárok felfüggesztési helyeinél, ablakkeret, falrések, de ágyrepedésekben és kárpitozott bútorok hézagaiban is elrejtőzhet.

Ágyi poloska több alakja az ágyon

Ágyi poloska több alakja az ágyon

Legszívesebben embervérrel táplálkozik. Melegben másodnaponként, hűvösebb időben hetenként szív vért, ami 5-10 percig eltart. Leggyakrabban a nyak-, boka- és csuklótájékon szív vért. Természete egy adott helyhez köti és amennyiben táplálkozási lehetősége, rejtett életmódja zavartalan, azt nem szívesen hagyja el.

Döntően passzív módon terjed, leggyakrabban különféle használati tárgyakkal (pl. bútorral, képpel stb.) hurcoljuk be. Központi fűtéses lakóházon belül a szomszédos lakásokba a csövek áttörési helyein keresztül aktív módon is bekerülhet.

 

Védekezés: Célja a teljes kiirtás, a helyiség mentesítése.

Irtás: Offenzív kezelés kell. Domináns módszer a permetezés, tartós méregmező létesítése, mely hidegköd-képzéssel (kiűzéssel) kombinálható. Szakember alkalmilag füstképző patront és ULV- eljárást is alkalmazhat. Egyéni védekezésre a felületkezelő aeroszol palack, a rovarirtó permet és a porozás alkalmazható.

A biológiai módszerek közül a táplálék megvonása lehet célravezető.

Megelőzés: Elszaporodását kizárólag a permetezéssel létesített tartós méregmező akadályozza meg.

Speciális előírások: Megtelepedésének és elszaporodásának megelőzése érdekében évente legalább két alkalommal vegyszeres kezelést ( permetezést) kell végezni a szállodákban, üdülőkben, diákotthonokban, munkás- és tömegszállásokon, valamint minden olyan helyen, ahol a lakók gyakran cserélődnek.

Használt textíliát, bútort, képet stb. csak rovarmentes állapotban szabad eladni.