ágyi poloskairtás Budapest XII. kerület (Hegyvidék)

ágyi poloskairtás Budapest XII. kerület (Hegyvidék)

 

Amit érdemes tudni az ágyi poloskáról:

Az ágyi poloska feltehetően a földközi tenger keleti medencéjéből származik. Az eredetileg denevér parazita a barlanglakó emberhez kötődött, és mivel a lakások mikroklímája elszaporodásának különösen kedvez, a városlakók közismert vérszívójává vált. A fertőzött lakások mértéke 1930-1940 –es években 70-80%, míg 1945-1960 között 60-80%-os volt. A DDT és a gázosítás(eleinte cián-hidrogén,majd 1964-1984 ig DDVP alkalmazása) a poloska fertőzést nagy mértékben visszaszorította. Ezt azonban nem sokkal később betiltották.
Budapesten körülbelül 5-10 éve jelent meg újból az óriás mértékű ágyi poloska fertőzöttség, amelyet eleinte karbamátokkal, szerves foszforsav észterekkel kezeltek, majd ezeket is betiltották. Ma már lakott területen és Budapesten tilos gázosítani. Az ágyi poloskát ezért, csak nagyon alapos kezeléssel lehet felszámolni. Fontos hogy megfelelő céget, profi szakembereket válasszunk!

Hogyan ismerhető fel az ágyi poloska?

Az ágyi poloska 4-7 milliméter hosszúságú, rozsdabarna színű, szárnytalan rovar. Teste finom szőrzettel borított, azonban ez emberi szemmel szinte láthatatlan. Lábain tapadókorongok és karmok vannak. Torán nem elzárható, szivárgó, váladékot termelő bűzmirigy található. A nőstény poloska nagyobb, mint a hím. Teste addig lapos, amíg nem táplálkozik, majd miután megtelik vérrel kiduzzad. Szájszervével többször megszúrja az emberi bőrt, mire eret talál.

 image001

Hogyan szaporodik?

Az ágyi poloska kifejléssel szaporodik. A nőstény 1-2 éves élete folyamán naponta 2-3 petét rak, melyeket búvóhelye alsó részére tapaszt. A lárvák 10 nap alatt kelnek ki, majd 5 vedlés után ivaréretté válnak. A vedléshez vérszívásra van szükség, e nélkül a folyamat leáll. 15°C és 37°C között a fejlődés folyamatos és tökéletesen zajlik. Szapora élőlény, ivadékainak száma 1000-4000 között változik.

A legfontosabb tudnivalók:

Az ágyi poloska legfejlettebb ösztöne a fénytől való irtózás, ezért is keresi éjszaka a táplálékát. Táplálék keresés idején magányos, de amikor rejtőzik közösségben él. Tápláléka az emberi vér. Áldozatát hő-, pára- és szén-dioxid kibocsátás alapján találja meg. Éjszaka aktív, nappal rejtőzködik. Legfőbb rejtekhelyei: falban, padlózatban lévő repedések, mélyedések, szőnyeg, tapéta, ruhanemű, könyv, falra felfüggesztett képkeret, szegély, díszítőléc, falvédő. A hideg, nyirkos helyeket nem szereti, ezért a konyhában és a fürdőszobában csak jelentős fertőzöttség esetén találkozhatunk vele. Megjelenése nem kötődik a tisztasághoz! Sajnos a legtisztább lakásban is előfordulhat.

Árulkodó jelek, hogy a lakása ágyi poloskával fertőzött:

 • ágyi poloska tetem
 • levedlett bőr
 • csípések a bőrön
 • vérpöttyök a huzaton
 • ürülék, azaz fekete pöttyök a matrac, ágykeret alsó részén
 • peték, amelyek 1 milliméter nagyságúak, fehér színűek
 • jellegzetes szag (erős fertőzöttség esetén)

Fontos tudni azonban, hogy felismerésük még a poloskairtó szakember számára is nehéz feladat. Jelentős szemrevételezést és körültekintést igényel, amelyet az egészségügyi kártevőirtó az erre megfelelő ruhában végez.

Az ágyi poloska csípése:

Leggyakrabban az éjszaka fedetlen testrészeket érik csípések, mint például a lábszár, a boka, az alkar, a csukló, vagy a derék környéke. Hasonló a szúnyogcsípéshez, de ha nincs szúnyog szezon, biztosak lehetünk abban, hogy ágyi poloskával van dolgunk. Nem mindenki érzékeny a csípésre, azonban ez nem azt jelenti, hogy őt nem csípik meg, csak valószínű, hogy immunis az ágyi poloska okozta csípésre. Bizonyos embereknél allergiás reakciót vált ki, égető, viszkető érzést okoz. A csípések vörösek, és gyakran egymás mellett jelentkeznek. Ez arra utal, hogy a poloska addig és annyit szúr, ameddig eret nem talál.
image003

 

Hogyan terjedhet el az ágyi poloska?

Az ágyi poloska aktív és passzív módon is elterjedhet környezetünkben.

Aktív mód

Ha egy helyiség erősen ágyi poloskával fertőzött, akkor közöttük élelemhiány léphet fel. Ekkor megpróbálnak megfelelő életkörülményeket biztosítani maguknak, tehát vándorolni kezdenek. A folyosón, csöveken, szellőzőkön keresztül könnyen átkerülhetnek egyik lakásból a másikba, akár a mi otthonunkba is.

Passzív mód

 • Használt bútor esetén
 • Lomtalanításból behozott tárgyak, bútorok esetén
 • Fertőzött hotel szobában vagy apartmanban való tartózkodás esetén
 • Ha tömegközlekedéssel utazunk és előttünk egy fertőzött személy ült
 • Egy ismerősünk nálunk szállt meg és ruhái fertőzöttek voltak, vagy esetleg mi szálltunk meg nála
 • Munkahelyünkön is lehet fertőzött a közös pihenőhelyiség

Ezeken kívül még több mód is lehetséges az ágyi poloska elterjedésére. Az előbbiekben azokat részleteztük, amivel már találkoztunk munkánk során.

Miért fontos az ágyi poloska irtása és megelőzése?

A csípés elősegítheti a vérszegénység kialakulását, és fogékonyabbá tehet más betegségekre is. A legtöbb embernél általános gyengeség alakul ki a sok ágyi poloskacsípéstől. Rossz alvást, kedvtelenséget, nyugtalanságot okoznak. Jelentkezhet érzékenységi szindróma, amely idegességgel, izgatottsággal és álmatlansággal járhat. Ezekben az esetekben a sikeres poloskairtás után a tünetek kis idő elteltével megszűnnek. A poloskacsípések következtében jelentkező tünet a bőr kivörösödése, erős viszketés, elváltozások a bőrön, ami további keringési reakciókat válthat ki, sőt még anafilaxiás sokkot is okozhat. Ezeket a tüneteket több esetben rosszul diagnosztizálják és szívkoszorúér-elzáródásnak hiszik.

Az ágyi poloskairtás módszerei:

Poloskairtásnál kétféle módszert különböztetünk meg. Ezek a fizikai és a kémiai módszerek.

Fizikai módszerek:

 • Agyon nyomás
 • Porszívózás (Majd a porzsák tartalmának azonnali, lakáson kívüli ürítése!)
 • Kétoldalú ragasztó használata (Ágyi poloska monitoringként használható)
 • Fertőző, használt bútorok kidobása, elmérgesedett helyzet esetén, óriási fertőzöttségnél a lakás felújítása

Kémiai módszerek:

 • Permetezés:

  Permetezés során kombinált irtószert alkalmazunk. Tartalmaz egy taglózó hatású irtószert, amely azonnal biztosítja az elérhető helyeken lévő ágyi poloskák elpusztulását. És egy mikrokapszulázott irtószert, amelynek a hatástartóssága 3-4 hét. Ez biztosítja az elérhetetlen felületen rejtőzködő ágyi poloskák pusztulását. Ha az ágyi poloska ezen a méregsávon áthalad, lábával felszedi a mérget, bőrén keresztül érintőméregként felszívódik, majd a poloska elhullik. Az irtószer melegvérű élőlényekre nem veszélyes!

 • Hidegködképzés:

  A hidegködképzést ágyi poloskairtásnál csak kiegészítő módszerként alkalmazzuk. Az irtás során az irtószert a levegő részecskéinél könnyebb molekulákra bontjuk, így a levegőben lebegve olyan helyekre is eljuthat az irtószer, amelyeket poloskairtó szakemberünk nem tud kezelni. Ezek a helyek a repedések, rések, nyílások, vezetékek, csövek melletti helyek vagy beépített szekrények apróbb rései. Kiegészítő módszerként mindenképp ajánljuk, ugyanis a permetezéssel együtt alkalmazva garantált sikert arat.(Ára: +4000 Ft)

 • Füstképzés:

  A füstképzés is minden esetben kiegészítő módszer, csak permetezéssel kombinálva alkalmazzuk. A kapszula meggyújtásakor erős füst képződik és egy erősen taglózó egyben kiűző hatású irtószer jut a levegőbe. A füst eljut a nehezen elérhető helyekre: a repedésekbe, résekbe, nyílásokba, vezetékek, csövek melletti résekbe vagy a szekrények apróbb réseibe. A füstképzés növeli az esélyét annak, hogy az irtás sikeres lesz. Nem veszélyes ez a kiegészítő módszer sem, ugyanis a kapszulát minden esetben egy fém tárgyon gyújtja meg a szakember és megvárja, amíg teljesen leég.( Ára: +4000 Ft)

 • Porozás:

  Permetrine-t tartalmazó por alakú irtószer. Nagyon látványos irtási módszer, viszont sikeressége nem garantált. Sok szemetet hagy maga után és a legtöbb esetben alkalmatlan az ágyi poloska kiirtására.

 • Gázosítás:

  Az egyik legalkalmasabb irtási módszer rovarok és rágcsálók irtására, azonban Budapesten és környékén, lakott területen tiltott az alkalmazása.

Hol okoz gondot az ágyi poloska?

 • Napjainkban az ágyi poloska egyre több és több helyen okoz gondot, ezzel hatalmas problémát teremtve.
  Magánszemélyeknél, családoknál: Itt találkozunk az ágyi poloskával legtöbbször. A konyha és a fürdőszoba kivételével a lakás összes pontján megtalálható. Az ágyban, az ágy közvetlen környezetében, az ülőgarnitúrában, a bútorok hátlapján, a festmények és a szegőléc mögött, a galériában. Munkánk során találkoztunk már érdekes esetekkel. Mivel az ember az éltető erejük, még a tolószék szövet részében is megbújhatnak!
 • Építkezéseken: Az ott dolgozó munkások ideiglenes szállás-, fekvőhelyén
 • Hotelekben, apartmanokban: Főleg az ágyban és két méteres környezetében jellemző elterjedésük. Ha ágyi poloska fertőzöttséget tapasztal szobájában azonnal kérjen másikat!
 • Ideiglenes szállásokon: Diákhotel, Munkásszálló

Mi a feladata poloskairtás előtt és után?

 

Poloskairtás előtt:

 • Szakemberünk számára nagy segítséget jelent, ha a hálószobában nincsen túlzsúfoltság, rend van. Ekkor tudjuk garantálni munkánk sikerességét.
 • Az ágyneműtartót jó, ha megtisztítjuk a benne lévő könyvektől, ruhaneműktől, ágyneműktől. Majd a ruhaneműt, ágyneműt 60 fokon történő mosással kell megtisztítani.
 • Fontos kimosni egy garnitúra ágyneműt 60 fokon, amelyet irtás után húzunk fel. A ruhákat is 60 fokon kell kimosni, mert ezen a hőfokon elhullanak az ágyi poloskák.
 • Elvégezhetünk egy nagyobb takarítást, ugyanis ez a méregmező miatt 6 napig nem lehetséges.
 • Ha hidegködképzést vagy füstképzést is igényeltünk, akkor fontos az élelmiszerek becsomagolása, állapotuk megőrzése érdekében.

Poloskairtás után:

 • Szakemberünk az irtás során az összes nyílászárót bezárja.
 • Az irtás után a lakást 2 órára kell elhagyni.
 • 2 óra leteltével lehet újra belépni a lakásba, majd az összes nyílászárót kinyitni, és szellőztetni.
 • A takarítást az irtás után 6 napig mellőzni kell, így fokozhatjuk az irtószer hatékonyságát.

Miért az SOS rovarirtás a tökéletes választás ágyi poloskairtásra?

 • Poloskairtó szakembereink több éves tapasztalattal rendelkeznek, több száz lakásban oldották már meg az ágyi poloska problémát.
 • Az első irtás során mindig kiderül, hogy tudunk e garanciát vállalni a második irtás után. Rendkívül fertőzött helyeken, bomladozó épületekben, használt bútorokkal túlzsúfolt helyszíneken nem tudjuk vállalni a garanciát!
 • Garanciát akkor tudunk vállalni, ha a második irtás 3-4 héten belül megtörténik.
 • Természetesen nem mindig van szükség a második irtásra, ez a fertőzöttség szintjétől függ.
 • Autónk diszkrét, nincs rajta matrica és felirat. Kérésre a permetezőgépet és az irtószereket is diszkréten szállítjuk el lakásába.
 • Használt irtószereink melegvérű élőlényekre nem veszélyesek!
 • Munkánk alapos, precíz és gyors.

Ágyi poloskairtás házilag

Amikor bármilyen rovar megjelenik a lakásban, először mindenki házilag próbálja kiűzni és elpusztítani azt. Azonban a házilag történő ágyi poloskairtás abszolút nem könnyű, a legtöbb esetben lehetetlen. Két módszert különböztetünk meg:

Ágyi poloskairtás házilag irtószeres kezelés nélkül:

Úgy gondoljuk, hogy ez a módszer szinte mindenki számára lehetetlen. Kiéheztetés néven él a köztudatban, ugyanis a lényege az, hogy a lakást 6 hónapon keresztül elhagyjuk, így az ágyi poloska nem jut élelemhez és elpusztul. Azonban ez a módszer sem garantált sikerű, ugyanis ha a szomszédban megszerezhetik maguknak az élelmet, akkor bármikor visszaköltözhetnek a mi lakásunkba. Semmiképp nem ajánljuk ezt a módszert, még akkor sem, ha valaki el tud költözni ennyi időre!

Ágyi poloskairtás házilag irtószeres kezeléssel:

Már bolti forgalomban is kaphatók ágyi poloska irtószerek. Ezeket bárki megvásárolhatja a nagyobb üzletekben. Az ilyen irtószerek bizonyos mértékig hatásosak lehetnek. Például akkor, ha a fertőzöttség alacsony és az ágyi poloska gócpontját is megtalálták. A legnagyobb gond az,hogy az irtószer nem jut el a lakás azon pontjaiba,ahol az ágyi poloska rejtőzködik. Az is problémát jelent,hogy a hatástartóssága a szereknek nincs kihasználva . Tapasztalatunk szerint többen megpróbálják a házilag a poloska irtását, de a várt siker legtöbbször elmarad.
Ha mégis a szabadforgalmú irtószer mellett döntenek, fújják le belülről a nyílászárókat, a függönyt, a karnist, a szegőléceket, az ágy körül mindent, az ágy alsó részét, a matrac alsó részét, a foteleket, a tapéta és a fal repedéseit, réseit és az ágy mellett lévő használati tárgyakat.
A siker azonban ezzel sem garantált. Nagyon magas költséggel jár, ha a szobát teljes egészében lepermetezzük a boltban vásárolt ágyi poloska irtószerrel. Az irtószer általában 500 ml-es kiszerelésben kapható . Mi egy irtás alatt 4-8 liter irtószert permetezünk. Számoljunk! Megéri házilag irtani? A házilag történő, szakember nélküli poloskairtás többe kerül, mint a szakember által végzett munka.

Jelek, hogy az ön otthonában ágyi poloska van:

image002

Ezen a képen komoly fertőzöttség látható. A petéktől a kifejlett példányokig minden megtalálható.

 

ágyi poloskairtás a XII. kerület alábbi részein:

ágyi poloskairtás Budapest XII. kerület – Budakeszierdő
ágyi poloskairtás Budapest XII. kerület – Farkasrét
ágyi poloskairtás Budapest XII. kerület – Farkasvölgy
ágyi poloskairtás Budapest XII. kerület – Istenhegy
ágyi poloskairtás Budapest XII. kerület – Jánoshegy
ágyi poloskairtás Budapest XII. kerület – Kissvábhegy
ágyi poloskairtás Budapest XII. kerület – Krisztinaváros
ágyi poloskairtás Budapest XII. kerület – Kútvölgy
ágyi poloskairtás Budapest XII. kerület – Magasút
ágyi poloskairtás Budapest XII. kerület – Mártonhegy
ágyi poloskairtás Budapest XII. kerület – Németvölgy
ágyi poloskairtás Budapest XII. kerület – Orbánhegy
ágyi poloskairtás Budapest XII. kerület – Sashegy
ágyi poloskairtás Budapest XII. kerület – Svábhegy
ágyi poloskairtás Budapest XII. kerület – Széchenyihegy
ágyi poloskairtás Budapest XII. kerület – Virányos
ágyi poloskairtás Budapest XII. kerület – Zugliget
 
Tájékoztatás a jogszabályi háttérről: KATTINTSON IDE!