Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye településein

ágyi poloska irtás Hajdú-Bihar megye

Az ágyi poloska irtás Hajdú-Bihar megye településein

Tudta-e az ágyi poloskáról?

Az ágyi poloska származási helye a földközi tenger keleti medencéje. Az eredetileg denevér parazita a barlanglakó emberhez kötődött, és mivel a lakások mikroklímája elszaporodásának különösen kedvez, a városlakók közismert vérszívójává vált. A fertőzött lakások mértéke 1930-1940 –es években 70-80%, míg 1945-1960 között 60-80%-os volt. A DDT és a gázosítás (eleinte cián-hidrogén, majd 1964-1984 ig DDVP alkalmazása) a poloska fertőzést nagy mértékben visszaszorította. Csakhogy ezt rövid időn belül betiltották. A fővárosban óriási mértékű az ágyi poloska fertőzöttség. Ezt a vérszívót csak roppant mélyreható eljárással lehet visszaszorítani. A legfőbb szempont, hogy megfelelő vállalkozást, hozzáértő szakembereket keressünk.

Miként lehet felismerni az ágyi poloskát?

Az ágyi poloska 5 – 7 mm nagyságú, barnás színű, szárny nélküli szipókás rovar Ízelt lábain tapadókorongok valamint karmok helyezkednek el. A toron bűzmirigy van,amelyben, kellemetlen szagú váladék termelődik és nagy fertőzöttség estén a helységbe lépve érezhető. A hím poloska mérete kisebb, mint a nőstényé. Szúrósörtéjével számos alkalommal döf áldozatába, amíg érre nem bukkan.

Szaporodásáról néhány mondat:

Az ágyi poloska szaporodása kifejlés útján megy végbe.A nőstény poloska élettartama egy – két év, ezalatt napi két- három petét is rakhat, amiket rejtekhelyére rögzít. Lárvái megközelítőleg 2 hét alatt fejlődnek ki, majd öt vedlés után lesznek ivarérettek. Hogy képes legyen a vedlésre, vért kell szívnia, különben képtelen rá. Optimális körülmények között egész évben szaporodik. Nagyon gyorsan szaporodó rovar, utódai száma elérheti a kétezret is.

Lényeges információk:

Az ágyi poloska éjszakai, rejtőzködő életmódú szipókás ,vérszívó rovar. Emberi vérrel táplálkozik. Táplálékforrását hőmérséklete és szén-dioxid koncentréció alapján keresi meg. Az éjjeli órákban élénk, de nagy fertőzöttség esetén nappal is találkozhatunk egy-egy példánnyal. Kedvelt búvóhelyei: ágyak illesztése, varrások mentén lévő visszahajtások, falakban található rések, könyvek, képek, ablakpárkány, függönykarnis… Nem kedveli a hűvös, vizes helyiségeket, emiatt konyhákban valamint fürdőhelyiségekben legfeljebb nagymértékű elszaporodás során bukkannak fel. Felbukkanása nem áll összefüggésben a tisztasággal.

rovar1

Arra utaló nyomok, hogy lakóhelyén megjelent az ágyi poloska:

 • elhullott poloska
 • levetett páncél
 • ismeretlen csípések a testen
 • vérfoltok a lepedőn
 • sötét pontok az ágyneműn (ez az ürüléke)
 • a petéi, melyek fehérek és kb. 1 mm méretűek
 • nagymértékű elszaporodás esetén a rájuk jellemző szag
 • maga az ágyi poloska

Azonosításuk még szakképzett rovarirtónak sem könnyű.Alapos munkát igényel a „bogarászás”.

Ágyi poloska csípéséről néhány információ:

Éjjel a csupasz bőrfelületeket érhetik csípések, úgymint a végtagok, nyak, hát. Csípését még a bőrgyógyászok sem tudják mindig pontosan megállapítani. Munkánk során találkoztunk már olyan fertőzött emberrel, akit e miatt rühatka ellen kezeltek. Kevés ember szervezete reagál a csípésekre, de vannak akiknél képes allergiás reakciót kiváltani, amely kellemetlen viszketéssel párosul. A vöröses színű csípésekből gyakran több is megjelenik egymás mellett.

Miként terjeszkedik az ágyi poloska?

Ez az alattomos kis rovar kétféle módon is bekerülhet az otthonunkba.: aktívan és passzívan

Aktív mód:

Amikor egy lakásban elszaporodnak az ágyi poloskák , egy idő után elkezdenek vándorolni. Főleg a faláttörések és a kábelcsatornák mentén kerülhet be a szomszédos lakásból a vérszívó rovar. De ha az időjárás kedvező számára akkor az ablakon át is bemászhat egy nyári napon.

Passzív mód:
 • Nem új bútorzat vásárlása
 • Olyan szállodai szobában szállt meg, ami fertőzött
 • Használati tárgyakkal lehet közvetíteni
 • Könyvek kölcsönadásával is behurcolható
 • Akár a munkahelyéről is hazaviheti

A felsoroltakon túl még számtalan egyéb módszer van az ágyi poloska továbbítására. Itt csak azokat írtuk le amivel sűrűbben találkoztunk munkánk közben.

Valóban fontos irtani az ágyi poloskát?

Az ágyi poloska fertőzés estén a poloska éjszaka zavarja az embert a nyugodt alvásban,ezért egész nap rossz közérzete lesz, álmos, kedvetlen, feszült, ingerlékeny lesz. Poloskairtás után a tünetek még pszichésen benne lesznek egy ideig az emberekben, de kis idő után elmúlnak. A poloska csípését próbálja mindenki rejtve tartani a kíváncsi szemek elől, ezért nagyon nehezen vesszük észre más embereken a csípések nyomait. Az ágyi poloska vektor szerepe még nem bizonyított!

A poloska irtása két módon történhet. Fizikai, valamint kémiai eszközök alkalmazásával.

Fizikai eszközök:

 • Elnyomás
 • Porszívóval ( a zsák tartalmát ürítse zárt nejlonzsákba!)
 • Kétoldalas ragasztószalag alkamazása
 • Feromonos csapda alkalmazása
 • Magas hőmérséklettel való kezelés

Kémiai eljárások:

 • Permetezéssel:

Ezen eljárás esetén több hatóanyagot használunk. Az egyik irtószer egy taglózó hatóanyagot tartalmaz, ami azonnal elpusztítja a jelen lévő ágyi poloskákat. A másik irtószer minden esetben egy mikrokapszulázott, hosszú hatástartóssággal rendelkező anyag, amely 6-10 hét hatástartóssággal is rendelkezhet Ez garantálja azelrejtőzöttágyi poloskák kiirtását, illetve kevés pete esetén a kikelt lárvák pusztulását is. Ezért fontos a méregmezőt minél tovább fenntartani.

 • Füstképzéssel:

A füstképzéstcsak kiegészítő módszerként lehet alkalmazni, önmagában nem alkalmas ágyi poloska kiirtására. Permetezéssel együttesen használhatjuk. A füstpatron begyújtásakor füst keletkezik és egy hatóanyagot juttat a légtérbe. A füst behatol az eddig elérhetetlen helyekre: a rések, repedések, a vezeték- és, csőhálózatok is elérhetővé válnak. A füstképzés növeli az esélyét annak, hogy az irtás sikeres lesz.

 • Porozással:

Itt por állagú vegyszert használunk, ami Permetrine tartalmú. Olyan helyeken alkalmazzuk, ahol permetezés nem végezhető. Konnektorok, kapcsolók, elektromos szekrények csak porozással kezelhetők. Nagy hátrány, hogy nyomot hagy és nehezen takarítható.

 • Gázosítással:

Talán a leghatásosabb mód lenne, de sajnos poloskairtásra nincs engedélyezve

Milyen helyszíneken jelet problémát az ágyi poloska?

Manapság ez a rovar, számtalan területen jelenik meg, ezzel szinte globális gondot jelentve.

 • Magánszemélyeknél:

Itt lehet vele legtöbbet találkozni. a nedves helyiségeket kivéve az ingatlan minden egyéb helyiségében előfordulhat. Fertőzött lehet az ágy, annak környéke, az űlőgarnitúra, a többi bútor hátoldala, képek és szegőlécek.

 • Szálláshelyeken
 • Szállodákban
 • Munkásszállásokon

Mi a teendője az irtást megelőzően és befejeztével?

Az ágyi poloska irtás megkezdése előtt:

Poloskairtás előtt egy alapos takarítás nagy segítség a kártevőirtó szakember számára. Az ágyneműtartó és az ágy mögötti, alatti terület felporszívózása, felmosása is igen fontos feladat az irtás előtt.

Az elvégzett irtást követően:
 • Dolgozónk bezár minden ajtót és ablakot.
 • Miután befejeződött az irtás, 2-2,5 órára távozni kell a lakásból
 • A biztonsági idő letelte után újra vissza lehet térni, és 1-1,5 órás kereszthuzatos szellőztetést csinálni, mindaddig míg az irtószer teljesen fel nem szárad. A száradás ideje alatt ember és háziállat nem tartózkodhat bent az irtószer orrnyálkahártya izgató hatása miatt.
 • A nedves tisztítástól az irtást követően egy hétig tartózkodni kell, ez az irtás hatásfokát nagyban megnöveli.

Mi okból az SOS rovarirtás a legmegfelelőbb az ágyi poloska irtás elvégzésére?

 • Rovarirtó dolgozóink, sok éves rutinnal rendelkeznek, több lakásban számolták fel az ágyi poloska fertőzést.
 • A legelső irtás alkalmával már megállapítható, hogy van –e lehetőségünk a második alkalom után garanciavállalásra. Nagymértékű fertőzés esetén, nagyon zsúfolt lakásban ez nem lehetséges.
 • Csak abban az esetben adhatunk garanciát, ha a következő irtásra három, négy hét múlva sor kerül.
 • Természetesen nem mindig van szükség a második irtásra, ez a fertőzöttség szintjétől függ.
 • Járműveinken nincsenek matricák, vagy feliratok. Ha kéri, a vegyszereket és egyéb eszközöket feltünés nélkül hozzuk Szakemberünk hétköznapi öltözetben jelenik meg Önnél, és ahogy érkeznek olyan diszkréten is fognak távozni.
 • Irtószereink az OEK/Országos Epidemiológiai Központ/ által engedélyezettek!
 • Munkánkat alaposan, precízen és rövid határidővel vállaljuk.

Próbálkozások poloskairtással házilagosan:

A saját lakásában mindenki úgy gondolja, hogy neki sikerülni fog kiirtani. Azonban házilag kiirtani a poloskát nem is olyan egyszerű: Jártunk már olyan házban ahol 7 hónapra elhagyták az ingatlant,mert azt olvasták a szakirodalmakban, hogy 6 hónapig is kibírja a poloska koplalással. 6 hónapot biztos kibír, de a gyakorlat azt mutatja a mi esetünkben, hogy 7 hónap távollét után is a mi segítségünkkel szabadultak meg az ágyi poloskától! Amikor 7 hónap eltelte után vissza akartak költözni megdöbbenve látták, hogy a szobában a falon mászkálnak a poloskák/valószínű élelem után kutatva/.Sajnos ez alapján senkinek nem tudom tanácsolni azt, hogy a poloskák pusztulását okozza,ha 6 hónapra elhagyja az ingatlant.
Sokan megpróbálják hőmérséklettel elpusztítani a lakásban található ágyi poloskát. A mosható dolgokat 60’C fok felett elkezdik mosni. Átvasalják /gőzölős vasalóval/ az összes ruhát a szekrényből és az ágyneműtartóból is. Az ágyat kézi gőztisztítóval próbálják meg kezelni, ami mind nagyon jó dolog és nagyon meg lehet csökkenteni az ágyi poloskák számát,de sajnos tapasztalatunk szerint még így sem lehet egy komoly fertőzést felszámolni. Biztos vannak olyanok, akiknek már sikerül velük még nem találkoztunk! A hőmérséklet nagy ellensége az ágyi poloskának, de a lakás minden pontját 60’C fok felé felfűteni nem kis költséget jelentene, illetve nem minden esetben kivitelezhető.
Vannak olyanok, akik a szabadforgalmi szerekben látják a megoldás kulcsát. Hozzá kell tenni, hogy azért mert van valakinek egy villáskulcs készlete még nem biztos, hogy autószerelő. Tudom mindenki azt gondolja,hogy nem nehéz feladat kiirtani a poloskákat, de csak az fogja tudni a végén értékelni a kártevőirtó szakember tudását, aki már egyszer legalább megpróbálja kiirtani saját kis otthonában ezeket a nem kívánatos vérszívó, gyors szaporodású, kellemetlen szagú, emberi vérrel táplálkozó,apró, rejtőzködő rovart,akit mindenki úgy ismer: ÁGYI POLOSKA!

ágyi poloska irtás
Ha ilyen vagy ehhez hasonló nyomokat talál az otthonában,akkor valószínű, hogy az ön lakótársa ágyi poloska:

ágyi poloska fertőzés

Ezen a képen komoly fertőzöttség látható. A petéktől a kifejlett példányokig minden megtalálható.

 

Ágyi poloska irtás Hajdú-Bihar megye településein:

 
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Álmosd
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Ártánd
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Bagamér
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Bakonszeg
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Balmazújváros
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Bayk András-kert, Debrecen
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Bánk, Debrecen
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Báránd
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Bedő
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Bellegelő-kert, Debrecen
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Berekböszörmény
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Berettyóújfalu
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Biczó István-kert, Debrecen
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Bihardancsháza
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Biharkeresztes
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Biharnagybajom
Ágyi poloska irtás Hajdú-Bihar megye – Bihartorda
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Bocskaikert
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Bojt
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Csökmő
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Darvas
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Debrecen
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Derecske
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Ebes
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Egyek
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Esztár
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Folyás
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Földes
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Furta
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Fülöp
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Gáborján
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Görbeháza
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Hajdúbagos
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Hajdúböszörmény
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Hajdúdorog
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Hajdúhadház
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Hajdúnánás
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Hajdúsámson
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Hajdúszoboszló
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Hajdúszovát
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Haláp, Debrecen
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Hencida
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Hortobágy
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Hosszúpályi
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Józsa, Debrecen
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Kaba
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Kismacs, Debrecen
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Kismarja
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Kokad
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Komádi
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Konyár
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Körösszakál
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Körösszegapáti
ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Létavértes
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Magyarhomorog
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Mezőpeterd
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Mezősas
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Mikepércs
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Monostorpályi
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Nádudvar
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Nagycsere, Debrecen
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Nagyhegyes
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Nagykereki
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Nagymacs, Debrecen
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Nagyrábé
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Nyírábrány
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Nyíracsád
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Nyíradony
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Nyírmártonfalva
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Parád
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Pocsaj
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Polgár
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Püspökladány
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Sáp
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Sáránd
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Sárrétudvari
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Szentpéterszeg
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Szerep
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Téglás
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Tépe
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Tetétlen
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Tiszacsege
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Tiszagyulaháza
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Told
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Újiráz
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Újléta
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Újszentmargita
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Újtikos
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Vámospércs
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Váncsod
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Vekerd
Ágyi poloskairtás Hajdú-Bihar megye – Zsáka

 
Tájékoztatás a jogszabályi háttérről: KATTINTSON IDE!